dinsdag 30 april 2013

TURKSE GASTVRIJHEID GEVONDEN.......!

Het is dag 15 en het is gelukt Bursa achter ons te laten. We zijn inmiddels via Keles en Tavsanli in Kütahya aangekomen en hebben de 193 kilometer in 4 fietsdagen afgelegd. 

Het eerste deel vanaf Bursa is eentonig en continu oppassen voor achteropkomend verkeer. Pas na de afslag bij het Barail stuwmeer kunnen we meer ontspannen fietsen. De weg op dit gehele stuk is verbreed en de natuur is hier zichtbaar aangetast. We hebben de pech dat men vandaag nieuwe ORANJE! belijning aan het trekken is. De spuitwagen rijdt een paar kilometer voor ons uit, waardoor we high raken van de chemische walm die we inademen. Onze banden krijgen nu wel een bijpassende verfbeurt voor de troonswisseling. 

Als we het gehucht Caybasi binnenrijden staat onze hygrometer al een tijdje in het rood en nemen we een noodzakelijke theepauze. In het theehuis maken we kennis met Ismail, één van de vele arbeidsmigranten die in de jaren zeventig naar Duitsland is vertrokken. Hij heeft 33 jaar in Frankfurt gewerkt en geniet inmiddels alweer 10 jaar van zijn pensioen in zijn geboortedorp. Na het gebruikelijke tweede kopje cay (één is onbeleefd) nodigt Ismail ons uit als gast bij hem thuis. In zijn huis naast het theehuis maken we kennis met zijn vrouw Hatice en schoondochter. Het is een groot huis van 3 verdiepingen en in alle ruimtes staan banken, een houtkachel, wat kasten en soms een bed. Op de vloer liggen dikke tapijten en de schoenen gaan bij het betreden van de woning uit. We krijgen pantoffels en bij de houtkachel trakteren ze ons op een uitgebreide maaltijd. Er is soep met brood vooraf, gevolgt door gebakken kip met rijst, salami, olijven, feta, tomaatsalade met komkommer en pepers. We krijgen Turkse fanta die in de fabriek bij de rivier onder aan het dorp wordt gebotteld. We sluiten de maaltijd af met zoete tahin. Heel duidelijk is de rolverdeling binnen het gezin. Ismail is de gastheer, terwijl Hatice en haar schoondochter al het werk doen. Als de moeder (86) van Hatice erbij komt gaan de andere vrouwen uit respect op de grond zitten. Ondanks dat Ismail Duits spreekt doen we regelmatig een beroep op ons woordenboekje en lachen we ons rot om de wederzijdse misverstanden. Vooral als de moeder van Hatice  aan één stuk door brabbelt. We doen of we haar begrijpen en praten gewoon in het Nederlands terug. Tijdens het eten voeren we simpele gesprekken aan de hand van onze foto's uit Nederland. Begrijpen we elkaar niet dan beelden we het uit en zo staan we even later allemaal met de rug tegen de muur om onze lichaamslengte te meten en te vergelijken. We sluiten de avond af met cay en vallen uitgeput van alle indrukken in slaap. Nog verzadigd van de maaltijd van de avond ervoor krijgen we 's morgens een uitgebreid ontbijt. De schoondochter is al naar haar werk in de frisdrankfabriek en onze gastheer ligt nog op bed. Hatice maakt  gebakken eieren met worst, gebakken aardappels, salade, feta, olijven, honing, brood en cay voor ons klaar. We halen voor vertrek nog wat boodschappen bij het buurtwinkeltje, maar mogen van Ismail natuurlijk niet zelf betalen. We zijn immers zijn gasten. Uiteindelijk nemen we hartelijk afscheid van Ismail en Hatice en komt ook de theeverkoper nog even langs om gedag te zeggen. We fietsen met een warm gevoel en opgeladen batterij Caybasi uit.

We willen in ieder geval het 30 kilometer verderop gelegen Keles bereiken en weten dat we vandaag veel moeten klimmen. Als we tijdens het fietsen in onze spiegeltjes kijken, zien we de besneeuwde toppen van de Uludag bergketen. Dit in combinatie met de duizenden heerlijk geurende kersenbloesems maakt het hier aangenaam fietsen. Als we na Keles boven de 1000 meter fietsen, verandert het landschap langzaam en verschijnen er tussen de boomgaarden grote stukken dennenbos. Tijdens de afdaling naar de Kocasu rivier stoppen we bij één van de vele waterbronnen om de waterzak te vullen, zodat we kunnen koken en ons opfrissen. We zoeken een rustig plekje tussen de bomen uit het zicht van de weg. Met uitzicht op de vallei zetten we de tent neer net voordat de zon achter de bergtoppen verdwijnt. Vanavond zien we hoe de volle maan van achter de bergen op komt en is een zaklantaarn overbodig. 

De volgende ochtend vroeg uit de veren en zonder echt te ontbijten op weg naar het eerstvolgende dorp, waar we hopelijk in een winkeltje iets eetbaars kunnen vinden. In Denizler, dat niet eens op de kaart staat, is het uitgestorven, maar er is wel een winkeltje. We vullen onze watervoorraad aan, maar ekmek, börek of baklava is er niet te krijgen. We gaan ons oude brood te lijf met stukjes zweterige kaas en peterselie die we nog van Hatice hebben meegekregen. We vragen bij het winkeltje of er misschien cay is. De moeder van Elif, het meisje in de winkel, heeft het over kahvaltí (ontbijt). We moeten de fietsen laten staan en worden naar de ontvangstruimte van de Camii even verderop in het dorp gebracht. We wachten geduldig op wat komen gaat......... niet veel later wordt ons geduld beloond met ....jawel een grote schaal eten en cay! We kunnen helaas niets anders dan deze lieve mensen bedanken met traditionele Hollandse plakplaatjes voor op de zojuist gebruikte theeglazen. Ieder ander gebaar zou een belediging zijn.

We krijgen vandaag weer flink wat hoogtemeters voor de kiezen.Tijdens een korte klim in het dorpje Esen komen we langs de school. Op het moment dat wij traag bergop voorbij kruipen, staan alle kinderen op het schoolplein. Als ze ons éénmaal ontdekken, is er geen houden meer aan. Alle kinderen rennen onze kant op en zelfs de muur tussen het schoolplein en de weg kan niet voorkomen dat een tsunami aan kinderen zich over ons heen stort. De brutaalste zijn er in no time overheen en schreeuwen: hello, what is your name......? Doorfietsen is er niet meer bij en het komende kwartier herhalen we wel 50 keer onze naam. Als ze éénmaal weten dat we uit Nederland komen dan is het: Wesley! Wesley! ....Sneijder .......Galatasaray, Kuyt.......Fenerbache en vervolgens komen de  voetbalplaatjes tevoorschijn en passeren ook Ronaldo, Robben, Messi, Drogba, van Persie en de rest van de voetbalwereld de revue. We staan geheel omsingeld door de kinderen, waarbij de meisjes bescheiden op de achtergrond blijven. Het is 15:30 en de school is uit, de kinderen worden door verschillende busjes naar de omliggende dorpen gebracht. Na dit leuke intermezzo vervolgen we onze weg. Bij het volgende dorp Elmaagaci komen Faruk, Murat en Ibrahim van de school ons op hun fietsen tegemoet en fietsen met ons mee. We doen een wedstrijdje bergop, maar we leggen het al snel af. De jongens laten zien waar we water kunnen halen en brengen ons naar de Camii en theehuis in hun dorp. De laatste 15 kilometer van Yediköy naar Tavsanli hebben we pas het idee dat we aan het fietsen zijn. Het gaat alleen maar bergaf en ons gemiddelde van de dag voeren we op naar 10,4 km/uur!

We blijven één dag in Tavsanli, gaan zondag 28 april richting Kütahya en vertrekken voor het eerst lekker vroeg om de ergste hitte voor te blijven. Al fietsend door een brede, glooiende vallei komen we na 25 kilometer door het plaatsje Aliköy, waar vrolijke muziek in de straten klinkt. Er is een dügün (trouwerij) aan de gang. We parkeren de fietsen in de schaduw en mogen erbij komen zitten. Er zijn alleen maar mannen en jongetjes aanwezig. De bruid en andere vrouwen zijn nog in een dorp even verderop. Intussen speelt de live band traditionele Turkse muziek en dansen de mannen in een kring. Niet veel later gaat iedereen, op de bruidegom en zijn familie na in auto's luid toeterend de bruid ophalen. Wij krijgen ondertussen in de school een warme maaltijd geserveerd door de ingehuurde catering. Na het eten worden we verzocht mee te dansen in de kring. Gelukkig niet al te moeilijke pasjes en een leuke bezigheid om de tijd te doden. Drie uur later verlaten we Aliköy op het heetst van de dag en fietsen verder naar Kütahya. Het is nog ruim 30 kilometer, echter redelijk vlak tot afdalend.

Zondag is voor de Turken een dag om met de familie iets te ondernemen buiten de stad. Er wordt vooral gepicknickt! Als we even stilstaan voor een slokje water komt een meisje met twee warme aardappelpannenkoeken op ons af. Net vers gebakken op het hout gestookte fornuis dat van thuis is meegekomen. Of we er even bij komen zitten. De familie van het meisje zit lekker in de schaduw. Drie dikke tantes rollen deeg om het daarna te vullen met vlees of aardappel. Dan even op de hete plaat en eten maar! Vooral Christel wordt verzocht veel te eten, want zo'n dun grietje in die hitte op de fiets tegen de bergen dat kan natuurlijk niet. Waarschijnlijk zijn we niet van het klimmen afgevallen, maar van het goede eten onderweg juist een paar kilo aangekomen.

We zijn nu inmiddels twee dagen Kütahya aan het verkennen. De stad van het aardewerk. We blijven zelfs een dag langer dan gepland om live de troonswisseling te kunnen volgen.

En morgen.....? gaan we richting de Frygische vallei.


Even doordouwen...
Nieuwe kantlijnen...
Uitgebreid ontbijt bij Ismail en Hatice
Ismail, Hatice en thee verkoper....
Uitzicht op de besneeuwde Uludag.
Alles staat in bloei
Fietsen tussen de bloesems.
Praatje onderweg....
Rustig weggetje na Keles.
eerste nachtje wildkamperen....
Op weg naar ons ontbijt.
Gastvrije familie van Fezail en Elif...
Boven 1000 meter in dennenbos op weg naar Derbent
Hello, what's your name....?
Güle, güle.
Wedstrijdje bergop
bruiloft in Aliköy.

.....gaan we nog goed?

gevulde gözelme pannekoekjes onderweg
live de troonswisseling via bvn.tv